Πέμπτη 26 Απριλίου 2012

Ευχαριστώ Αγγελική

Η Αγγελική Χατζηδημητρίου, δημοσιογράφος, έκλεισε πριν μερικές μέρες έξι χρόνια που βρίσκεται φυλακισμένη μέσα στο κορμί της. Τετραπληγία ύστερα από εγκεφαλικό επεισόδιο κατά τη διάρκεια προπηλακισμού της σε ρεπορτάζ αλλά και κατόπιν διαφόρων κακών συγκυριών που ακολούθησαν τις πρώτες εκείνες ώρες. Ο σύζυγός της δημοσιογράφος Θοδωρής Πυλιώτης και η οικογένειά της κάνουν τα πάντα όλα αυτά τα χρόνια για να έχει όση περισσότερη ποιότητα στη ζωή της η Αγγελική.
Η μουσικοθεραπεύτρια Μίτση Ακογιούνογλου, η οποία την παρακολουθεί και την εξασκεί όλα αυτά τα χρόνια εθελοντικά, έχει παρουσιάσει ήδη την εργασία της με την Αγγελική σε ιατρικό συνέδριο, λόγω της σπανιότητας της περίπτωσης για τα ιατρικά δεδομένα.
Τι σχέση έχουν όλα αυτά με τούτο εδώ το μπλογκ;
Πρώτον η Αγγελική και όλοι όσοι στέκονται στο πλευρό της είναι πολύ αγαπητοί μου άνθρωποι και δεύτερον νιώθω πως η Αγγελική με τιμά, με επιβραβεύει, με συγκινεί, μου δίνει δύναμη, και πως ακόμα κι αν ήταν η μοναδική αναγνώστρια των βιβλίων μου, θα άξιζε να γράφω μόνο για εκείνη.
Παραθέτω πιο κάτω απόσπασμα από τα μέχρι στιγμής αποτελέσματα της δουλειάς που κάνει η Αγγελική μαζί με την Μίτση Ακογιούνογλου, όπως τα έλαβα στο μέηλ μου σήμερα το πρωί και θα καταλάβετε:


"Ενδυνάμωση όρασης αριστερού ματιού και προσπάθεια χαλάρωσης της αναπνοής:
 Σημείωση: Το μάτι της το αριστερό έχει καλύτερη οπτική συμπεριφορά, οπότε διαβάζει με γυαλιά τα οποία έχουν ένα κάλυμμα πάνω στο δεξί της μάτι, για να μπορεί να συγκεντρώνεται στο οπτικό ερέθισμα που λαμβάνει το αριστερό της μάτι.
Από τον Μάρτιο του 2008 ως τον Απρίλιο του 2012, έχει σημειωθεί μεγάλη βελτίωση.

Από 2 σελίδες τυπωμένες με μέγεθος γραμματοσειράς 47 στιγμών, έχει επιτύχει την ανάγνωση 24 σελίδων τυπωμένες με μέγεθος γραμματοσειράς 31 στιγμών.
Από τον Απρίλιο του 2011 ως τον Απρίλιο του 2012 έχει σημειώσει εξαιρετική πρόοδο, καθώς οι σελίδες που διαβάζει έχουν αυξηθεί στις 45 τη φορά, και ο χρόνος ανάγνωσής τους συνολικά φθάνει στα 50 λεπτά.
Η μνήμη της, η παρατηρητικότητά της και η διάρκεια προσοχής της είναι σε εξαιρετική κατάσταση. Κατά τη διάρκεια της ανάγνωσης παρατηρείται ελαφριά μείωση του ρυθμού της αναπνοής (από 15-16 μειώνεται στις 13,5-14 αναπνοές το λεπτό), η αναπνοή της ησυχάζει, οι μύες του προσώπου χαλαρώνουν, η κάτω γνάθος πέφτει ελαφρά και τα χείλη της ξεσφίγγουν. Είναι συγκεντρωμένη και απολαμβάνει την ανάγνωση.
Έχει ήδη διαβάσει «Ήλιος με δόντια» και «Η Άλωση της Κωνσταντίας». Τώρα ξεκίνησε «το ζουμί του πετεινού» και θα το έχει ολοκληρώσει ως την αρχή του καλοκαιριού! 

3 σχόλια:

  1. Μια πραγματικά γενναία και ηρωϊκή ψυχή...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Μακάρι να βρούμε και εμείς την δύναμη, το κουράγιο και την επιμονή της Αγγελικής. Γιάννη τελικά παίρνουμε πολλά μαθήματα σε αυτό το blog.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Συγχαρητήρια και στην Αγγελική και στη Μίτση και σε σένα Γιάννη.
    Μεγάλο μάθημα για όλους μας ειναι η δύναμη να ξαναδημιουργούμε το ζην και το ευ ζην.
    Μαρια Μπογη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή