Πέμπτη 17 Δεκεμβρίου 2009

Νέο φρούτο

Κατά τη διάρκεια των προληπτικών συλλήψεων και υπακούοντας προφανώς στις νέες διαταγές Χρυσοχοΐδη, αστυνομικοί συνέλαβαν Αλβανικής καταγωγής περιπατητή μέρα μεσημέρι εντός της Απλωταριάς (κεντρικός πεζόδρομος αγοράς της Χίου) και ου φόρεσαν χειροπέδες επειδή ο ανθρωπος δεν είχε πάνω του τα χαρτιά του.
Έτυχε να περπατάω ακριβώς δίπλα και είδα όλη τη σκηνή από την αρχή ως το τέλος. Σας την περιγράφω λοιπόν εδώ και να είστε βέβαιοι ότι έτσι ακριβώς έγιναν τα πράγματα διότι στην περίπτωση αυτή δεν ισχύει η ρωσική παροιμία "λέει ψέματα σαν αυτόπτης μάρυρας"!
Ο αστυνομικός λοιπόν έπιασε αγκαζε τον άνθρωπο, ο οποίος φοβισμένος δεν αντέδρασε καθόλου - δε θα ξεχάσω το βλέμμα του, σαν αδέσποτο σκυλί που έφαγε κλωτσιά κοιτούσε- τον πήρε στην άκρη του πεζόδρομου και του φόρεσε αμέσως χειροπέδες. Στάθηκα παράμερα και παρακολουθούσα. Κάτι λέγανε μεταξύ τους και ξαφνικά ο αστυνομικός έχωσε το χέρι του μέσα στην τσέπη τού πισθάγκωνα δεμένου ανθρώπου και έβγαλε το κινητό του τηλέφωνο. Πήρε έναν αριθμό και του το έβαλε στο αυτί για να μιλήσει αφού ο ίδιος ήτανε δεμένος και δε μπορούσε να το πιάσει. Εκεί εξοργίστηκα. Πλησίασα και ρώτησα το όργανο αν ο εν λόγω είναι ύποπτος για κάποιο αδίκημα και έλαβα την απάντηση ότι δεν έχει πάνω του ταυτότητα και χαρτιά!
Κι εγώ δεν έχω χαρτιά του είπα, βάλε και σε μένα χειροπέδες, και του έτεινα τα χέρια μου ενωμένα. Ο δέσμιος μου ψιθύριζε "άστους ρε φίλε, άστους, άστους" και ήτανε έτοιμος να βάλει τα κλάματα. Το όργανο μου συνιστούσε να φύγω και να τον αφήσω να κάνει τη δουλειά του όπως γνωρίζει. Στο λεπτό μαζεύτηκαν κι άλλοι πολίτες, περαστικοί και έμποροι από διπλανά καταστήματα οι οποίοι ζητούσαν το λόγο από τον αστυνομικό, του έλεγαν, δεν ντρέπεσαι, ο άνθρωπος είναι έτοιμος να βάλει τα κλάματα κι εσύ του φοράς χειροπέδες επειδή δεν έχει πάνω του ταυτότητα και διάφορα άλλα τέτοια.
Τότε εμφανίστηκε το περιπολικό, τον έχωσαν χειροδέσμιο μέσα και τον πήγαν στο Τμήμα.
Σε ένα λεπτό ήρθε ασθμένων ο κουμπάρος του θύματος, φέρνοντας μάλλον τα χαρτιά του και τον αναζητούσε. Τον στείλαμε κι αυτόν στο Τμήμα να πάει να βγάλει άκρη.
Αυτή είναι η νέα τάξη πραγματων, η πρόληψη που πρεσβεύει ο Υπουργός Προ.Πο
Όποιον βλέπουμε και δε μας αρέσει η φάτσα του, παίζουμε στάνταρ άσσο στο "ύποπτος - αθώος" και τον συλαμβάνουμε ακόμα και για μια απλή εξακρίβωση.
Και όλα αυτά σε μια απόλυτα ήσυχη Χίο που κι ένα κλεφτρόνι κάθε πέντε χρόνια να ξεπηδήσει, το τσακώνουνε εντός 24ώρου διότι γύρω γύρω θάλασσα...

2 σχόλια:

  1. Εύχομαι καλή αρχή.
    Εισήγαγα σύνδεσμο προς εσένα απ' το ιστολόγιό μου, στην κατηγορία ΦΙΛΟΙ. Έχε γειά φίλε Γιάννη!

    http://math-telos-agras.pblogs.gr

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ντροπή και πάλι ντροπή! Τα ακουω καθημερινά στο ράδιο τα χάλια μας! Το θεμα της αστυνομιας είναι βαθύ και πολυδιαστατο, αλλα ώρες ώρες λέω πως θέλει ξήλωμα όλο το Σωμα και φτιάξιμο απο την αρχη...βέβαια εννοείτε πως πρώτα πρεπει να ξηλωθουν συμπεριφορες και πεποιθήσεις που πάνε αρκετά πίσω πριν δουμε μια αστυνομια που να σέβετε τον πολίτη και τα δικαιώματα του. Και ώρες ωρες αναρωτιέμαι...βασικές αρχες ελευθεριάς σ'αυτην την αμοιρη χώρα...υπάρχουν, τις κοιτάει κανεις...;

    ΑπάντησηΔιαγραφή