Στο χωριό Καρυές της Χίου και στο οίκημα όπου έγινε στις 21 Δεκεμβρίου του 1912 η συνθηκολόγηση του Τούρκου Στρατιωτικού Διοικητή Ζιχνή Μπέη και παραδόθηκε το νησί στον ελληνικό στρατό, γίνεται την ερχόμενη Κυριακή εκδήλωση μνήμης για το συγκεκριμένο γεγονός.
Λίγα μέτρα πιο κάτω, στην πλατεία του χωριού, όπου στέκει χρόνια τώρα η νερομάνα με την βαθιά πέτρινη υδρομαστευτική γαλαρία της καθώς και η κρήνη από την οποία υδρευόταν και υδρεύεται όλος ο οικισμός, λαμβάνει χώρα εδώ και μέρες μια βαρβαρότητα.
Η απαράμιλλης τέχνης πετρόχτιστη στοά με την τριγωνική οροφή εσωτερικά, η οποία κατασκευάστηκε επί τουρκοκρατίας και θα έπρεπε να είναι χαρακτηρισμένο μνημείο από την αρχαιολογική υπηρεσία, για κάποιο άγνωστο λόγο γκρεμίστηκε σε ένα τμήμα της και αποκαταστάθηκε με τσιμέντο!
Τέτοιου είδους βαρβαρότητες συμβαίνουν καθημερινά σε όλα τα μέρη της Ελλάδας, τη μόνη ευρωπαϊκή κοινωνία που έχει ανακύρήξει την αρχαιολογική υπηρεσία ως τον μεγαλύτερο εχθρό του πολίτη και της "ανάπτυξης".
Καμιά φορά αναρωτιέμαι τι είδους άνθρωποι είναι αυτοί οι νεοέλληνες. Ειλικρινά, έχω φτάσει στο σημείο, όποτε πηγαίνω στην Κωνσταντινούπολη να λέω από μέσα μου, ευτυχώς που έμεινε στα χέρια φτωχών Τούρκων η Πόλη διότι εμείς θα την είχαμε καταντήσει Κυψέλη ή Αμπελόκηπους και θα τη βρίζαμε κι από πάνω για τα χάλια της ως "κλεινόν άστυ"...
Γι'αυτο και δεν βροντοφωναζω οπως η πλειοψηφια των Ελληνών για την επιστροφή των μαρμαρων, κι ας ακουγετε προσβλητικο και ανθελληνικό! Δεν θέλω να αναλύσω τον νεοελληνα γιατι θα μου ανεβει η πίεση πάλι!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΔιερωτώμαι: Όλοι όσοι δεν γουστάρουν που γεννήθηκαν Έλληνες, που δεν χουζουρεύουν στον παράδεισο που μας περιβάλλει, ποιά χώρα θα επέλεγαν άραγε για να ζήσουν; Έχουν ποτέ ξενητευτεί; Έχουν δει από κοντά το σκαιό πρόσωπο του νόμου στις λεγόμενες προηγμένες πατρίδες; Έχουν πληροφορηθεί μέσα από ποιές εμπειρίες έφτασαν οι πατρίδες αυτές στο σημερινό σημείο για να τις ζηλεύουν (αν τις ζηλεύουν;)
ΑπάντησηΔιαγραφήΕίμαι υπερβολικός αν ζητήσω μελέτη και κατανόηση των πραγματικά μεγάλων προβλημάτων μας σ' ετούτη τη χώρα, αν θέλουμε επιτέλους κάτι ν' αλλάξει;;;
ΚΑΛΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ,
ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ ΓΑΛΗΝΗ ΣΤΑ ΜΥΑΛΑ ΜΑΣ
πολίτης Χ
@politi
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαταλαβαίνω γιατί τα ρωτας αυτά φίλε μου. Και είναι φυσιολογικο οταν μένεις στην Ελλάδα και ακους απο μια μερίδα Ελλήνων μια συνεχης δυσαρέσκεια να πεις καποια στιγμη οκ, τα ακουσαμε αυτά,νυσαφι, μπορεί καποιος να πει κατι διαφορετικο; Λυσεις ίσως;;
Προσωπικά μένω στη Σκωτία τα τελευταια 20 χρόνια, πάνω κάτω μιση ζωή και ναι, γυρισα Ελλαδα με ελπιδες οταν πήρα πτυχιο. Τα αισχη που έζησα στη δουλειά μου στην Αθήνα και το χαστουκι που έφαγα με εκάναν να γυρίσω πίσω. Και είναι πιο οδυνηρο για εναν Ελληνα του εξωτερικου να βλέπει με πιο καθαρή ματια και να ακουει και απο Ελλαδα και απο εξωτερικο το ποια είναι η πατριδα του...
Σαν Ελληνιδα του εξωτερικου, ο μονος λογος που ασχολουμε με την Ελλάδα δεν είναι για να την πω...είναι γιατι ποναω μέσα μου να βλέπω τέτοιο δυναμικο στο πληθυσμο, τετοιες αντοχες, μυαλα, ταλέντα να πηγαίνουν χαμένα στο βουρκο που για μένα είναι η Ελλαδα αυτή τη στιγμή. Θα μπορουσαμε να κάναμε τόσα πολλά, να ήμασταν μια χώρα υποδειγμα, κι ομως...
Δυστυχώς κατα την προσωπική μου αποψη, το πρόβλημα της χώρας μας πάει πολύ πισω, στην γέννηση του μοντέρνου Ελληνικού κράτους...υποστηρίζω οτι ο φρεσκο-ελευθερωμένος Ελληνας ποτε δεν ενιωσε την Ελλαδα χώρα του, κομμάτι του εαυτου του, σπιτι του που θα πρεπει να το σεβετε, να το προσέχει, να το φροντίζει, να το αγαπά. Αν το σκεφτουμε...ξέρετε άλλη Ευρωπαϊκη χωρα που έκανε "επανάσταση" για την ελευθερία του και το πρώτο πράγμα που έγινε μετά ήταν να έχουμε Γερμανο βασιλιά!!!! Αν μη τι αλλο μου θυμίζει πιο μοντερνες εποχες, Χιλή, Ιράν...πραξικομήματα σπρωγμένα απο εξωτερικές δυνάμεις με σκοπο τη εγκαθιδρυση πολιτευματων και προσωπων που βολευαν τους εξω κι οχι εμας.
Ετσι ο Ελληνας εμαθε πως έχει την ζωη του οπως ήταν πάντα...και μια κυβέρνηση να τον φροντίζει, να τον νταντευει με το δημόσιο, να του κάνει τα ρουσφέτια και γενικά να τον έχει πελάτη. Αν δεν καταλαβουμε οτι η Ελλάδα είναι η χώρα μας, το σπίτι μας και οφείλουμε να σεβομαστε τον διπλανο μας, τη γειτονιά μας, τη πόλη μας, το νομό μας, την ιστορία μας. Να βγάλουμε τις παρωπίδες και να δουμε μπροστά, να κόψουμε την εκκλησιολατρεια, να γίνουμε όλοι νόμιμοι και να μην ψαχνουμε για παραθυράκια, για κομπίνες, για μάυρο χρήμα, για βόλεμα. Οι γονείς να μην κάνουν παιδιά με όνειρα στείρα, ενας λαος, τοσες γενιες, και είναι ολα μια επαναλήψη...σπουδαζουν οπου μπουν, ολοι θελουν τη καρεκλα του γιατρου, του δικηγορου, του αρχιτεκτονα, του δημοσιου...παντρευοντε, κανουν δυο παιδια και απο κει και επειτα...???
Είναι τόσα πολλά που θέλουν αλλαγη στη πατριδα μας...δεν ξέρεις απο που ν'αρχισεις...
Δεν είναι παραδεισος η Μ.Βρεττανια, η κάθε χώρα εχει τα κακα της, τα ελαττωματα της. Αλλά υπάρχει σωστή πρόνεια, σεβασμος, οργάνωση, και πανω απο όλα ενεργητικοτητα απο τον λαο για οτι στραβο υπάρχει. Παραδειγμα: Οταν πας να βγαλεις λεφτά απο την τράπεζα, πολλές τράπεζες σε χρεώνουν αν δεν χρησιμοποιησεις το μηχάνημα τους. Δημιουργηθηκαν "action groups" το θέμα πήγε πολύ μπρόστα, πήρε δημοσιοτητα, μπήκε ο οργανισμος της προστασιας του καταναλωτη, έγινε φασαρια και τώρα ολες οι αναλήψεις ειναι δωρεαν απο μηχανηματα τραπεζων. Δεν νομίζω ποτέ να γίνει κάτι τέτοιο στην Ελλάδα. Θα συνεχίσουμε νε γκρινιάζουμε απλα.
Θα σταματίσω εδώ, ήδη εγραψα πολλά, ποστ σεντόνι, χεχεχε. Ευχομαι ολοψυχα μια μέρα να αλλάξουμε πορεια ειλικρινά.
Καλές γιορτες και απο μένα και πάντα να αισθανόμαστε το περιβάλλον μας, στη χώρα που χτυπιομαστε οτι την αγαπάμε, οτι είναι το ενα και μοναδικο μας σπιτι, αλλο δεν έχει...
PS. ζητώ συγγνώμη και για τα ορθογραφικά μου, δεν πολυγραφω στα ελληνικά εδω και χρόνια και έχω ξεχάσει αρκετά.